Samstag, 5. Februar 2011

HRİSTİYAN ALEMİNİN MERKEZİ LAODİKYA

DenizliHaber


Laodikya Antik Kenti’nde, Hristiyan alemi için çok önemli sayılan ve İncil’de adı geçen 7 kutsal kiliseden biri olarak kabul edilen mabet ortaya çıkarıldı. Pamukkale Üniversitesi tarafından kazıları devam eden Laodikya'da ortaya çıkan kilisede dikkat çeken en önemli yapı ise vaftiz havuzu.

ÜMİT BİLGİÇ / 02.02.2011 - 18:05
Denizli’nin Eskihisar köyü yakınlarında bulunan ve çıkan tarihi eserler ve yapılar ile adından sıkça söz ettiren Laodikya’da bu kez de Hristiyan alemini yakından ilgilendiren ve İncil’de de adı geçen kilise gün yüzüne çıkartıldı. Kilisenin Kral Konstantin döneminde, 4’üncü yüzyılda yapıldığı tespit edildi. Pamukkale Üniversitesi kazı heyeti tarafından yer altı radar taraması sırasında tespit edilen kilise, 8 ayak üzerine oturtulmuş ve 2 bin metrekare alan üzerine yapılmış. Birçok bölümün bulunduğu kilise, gün yüzüne çıkartılan yapılarıyla da orijinalliğini koruyor. Gün yüzüne çıkartılan ve Hristiyan alemi için önemli olan kilisedeki vaftiz havuzu ise dikkat çeken en önemli tarihi yapı.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, tarihi kentte devam eden kazılarla ilgili bilgi vererek, İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olan Laodikya Kilisesi’ni bulduklarını açıkladı. Kilisenin Kral Konstantin döneminde yapıldığını belirten Prof. Dr. Şimşek, “Bu yıl ilk kez yer altında radar taraması yaptık ve 4’üncü yüzyılda yapılmış Laodikya Kilisesi’ni bulduk. 8 ayak üzerine oturtulmuş 2 bin metrekare alandaki kilisenin büyük bölümü orijinalliğini koruyor” dedi.

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “2010 yılının en önemli buluntusu, Anadolu’da kutsal 7 kiliseden birisi olarak kabul edilen Laodikya Kilisesi'nin tespit edilmesidir. Ve bu tespitten sonra biz tamamiyle kazı ekibi olarak buradaki kilisenin ortaya çıkartılmasına yoğunlaştık. Gerçekten de ilk olarak İmparator Konstantin zamanında, Milano fermanıyla, milattan sonra 312-313 yıllarında, Hristiyanlığın serbest bırakılması ve arkasından yapılan bu kilise Hristiyanlık dünyası için çok büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü orijinal yapısıyla ve bozulmadan ortaya çıkartılan ve en sağlam olarak ele geçen önemli bir kilise yapısı olarak ortaya çıkmakta. Kilisenin genel yapı özelliğine bakacak olursak. Tabii ki Laodikya’daki ziyaretçilerimizin büyük çoğunluğunu hacı olmak için gelen Hristiyanlar oluşturmaktadır. Böyle bir kilisenin ortaya çıkarılması hem ilimiz için hem de ülkemiz için çok önemlidir. Bu, Dünya'nın gözünün burada olduğunu göstermektedir. Özellikle grupların yoğunlukla Laodikya'ya gelmelerini sağlayacaktır. Vaftiz yapılan bölüm çok orijinaldir. Vaftiz yapılan bölüme özel yapılan bir koridorla geçilmektedir. Vahiy, 'Laodikya'daki kilisenin meleğine yaz' diye başlar. Dünya üzerinde Konstantin tarafından yapılan 8 kilise biliniyor. Bu da 9’uncu kilise olma özelliğine sahip” dedi.

First-aid' needed for 5,000-year-old Somali cave paintings

CNN

Prehistoric paintings of antelope, snakes and giraffes that have survived for around 5,000 years are now under threat from looting and a lack of protection.

The rock paintings, which include renderings of dogs and sheep as well as human figures, were discovered at Dhambalin, in a unique sandstone shelter close to the Red Sea in Somaliland, a breakaway state from war-torn Somalia.

They were found by Dr. Sada Mire in 2007, in what she says was first ever survey initiated and led by a Somali archaeologist in the region. Since then, Mire has discovered 100 cave and rock art sites across Somaliland, but they need desperately to be preserved.

Mire said the sites are not only vital to the understanding of pre-history across the Horn of Africa, but also important in bolstering cultural pride in the people of Somaliland.

"That gives them a sense of dignity and that they are not totally desperate, they have something that the world thinks is very valuable," she said.

Or, they can "stick to the fact that it's not Somalia's heritage but Somaliland's," in which case they can't then follow that path.

"The question is, which is the priority? To protect the distinctiveness of Somaliland or to protect the heritage no matter what and who is claiming it?" she continued.

Another problem faced by Mire is the lack of museums in which to store objects. Mire writes on her website Somali Heritage and Archaeology, that museums in Mogadishu, the capital of Somalia, and second largest city Hargeisa, have suffered severe looting during the ongoing civil war. Somaliland still lacks a museum.

"At the moment we do not do any excavations because we are not able to host objects," said Mire. She believes that there are many sites in Somaliland awaiting discovery.

"The best way to protect (objects) is to take them straight to a laboratory (in a museum) and give them first aid," she continued.


Educating Somalis about their heritage is another important task for Mire, who heads Somaliland's Department of Antiquities, a branch of the Ministry of Culture and Tourism, which she helped establish.

While human sweat is enough to damage the delicate rock paintings, burial sites nearby are often looted for artifacts that are sold on to illicit antiquities traders. Looting tends to be done by locals, who are unaware of the archaeological significance of their sites, Mire said.

"You have a whole base of very, very poor people digging sites and getting peanuts for it," Mire said.

Despite these issues, though, progress is being made. Mire is creating an inventory of sites across Somaliland and drafting antiquities laws to protect them.

"We just drive away for weeks and disappear into the desert," she said.

"Usually we take albums and show locals pictures of the sites we are looking for," she added.

She has elected local Somalis to be custodians of the sites and hopes that they can benefit in future from tourism.

In her eyes, it is important for the people to feel that their heritage belongs to them.